Weingut Josef Fritz
“Roter Veltliner met zijn grote diversiteit, past mij en de Wagram als geen ander. Zullen we eenzelfde karakter hebben?”
Josef Fritz
Wanneer je ”Roter Veltliner” zegt, zeg je “Fritz”! Deze pikante, soms complexe maar bovenal zeer succesvolle relatie tussen Josef en de authentieke Oostenrijkse Roter Veltliner begon in 2003. Het jaar dat hij het familie wijnbedrijf overnam. Deze oude druivensoort bestaat zo’n 300 jaar in Oostenrijk, hij werd al geteeld in de Romeinse tijd, maar is nu vooral schaars in het land. Behalve bij familie Fritz! 33% van hun productie is Roter Veltliner in zes verschillende type uitvoeringen. Heerlijk! Ow ja, de Roter Veltliner is niet te verwarren met de Grüner Veltliner. Ze zijn niet eens familie. Samen met zoon Johannes geeft Josef aan elke wijn dezelfde onverdeelde aandacht. Zij willen dat elke wijn hun vakmanschap belichaamt. Het natuurlijk karakter van de druif moet terug te vinden zijn in elk glas dat je van hen inschenkt. Liefde voor druif en gastronomie gaan bij hen hand in hand, dat huwelijk moet zich uiten in de perfecte smaakbeleving. Daarom kun je bij familie Fritz op het wijndomein zelf ervaren wat dat betekend.
Josef heeft zijn droom in 2019 verwezenlijkt met een eigen restaurant, waar je met maximaal 24 gasten kunt genieten van hemelse smaakcombinaties en gastronomie van hoog niveau. Restaurant ‘Himmelreich’ is gevestigd in het 300 jaar oude boerenhuisje naast het wijnhuis. Leuk, dit pand stond er dus ook al toen de Roter Veltliner geboren was! Het vijftien hectare tellende wijngoed van Weingut Josef Fritz wordt elke dag met de grootste zorg en toewijding gecultiveerd. Hun streven is om het behoud van de ecologische balans in de velden te waarborgen, om de natuurlijke diversiteit zo onaangetast mogelijk te laten bestaan. Duurzaamheid in alle aspecten van wijnbereiding pakken ze dan ook aan. ‘De natuur brengt geen afval. Hout, bladeren, dode wortelen en grassen, met behulp van micro-organismen komen deze ‘dode’ elementen weer tot leven. Met de toevoeging van mest gaat het produceren van herbruikbaar compost nog sneller.’ Aldus de filosofie de familie.
De afgelopen jaren produceren ze dan ook hun eigen meststof door het geperste druivenresidu, ander plantenafval uit de wijngaarden met mest samen te voegen. Deze waardevolle meststof is bruikbaar na een halfjaar composten. Deze handeling is een belangrijke stap voor het wijnhuis om tot volledige biologische teelt over te kunnen gaan.
In 2020 zijn zij gecertifieerd door Sustainable Austria en tekende zij een jaar later een biologische verklaring. Toewijding en stijl kenmerkt deze wijnfamilie sinds 1912! Weingut Josef Fritz behoort toe tot de Österreichische Traditionsweingüter, 1 ÖTW Erste Lagen als 1 uit de 95 leden! Dit is de hoogste kwalificatie van de wijngaarden in Oostenrijk. Enkel de allerbeste en traditionele wijnhuizen die jaar in jaar uit exceptionele wijnen produceren kunnen hiervoor in aanmerking komen. Chapeau!